4. mars 2009

Han er utrygg over alt

Det er tatt ut arrestordre på Sudans president, Omar al-Bashir. Det er den internasjonale domstolen i Haag som har besluttet dette.

Heretter skal presidenten ikke føle seg trygg noen steder. Han er siktet for å ha begått forbrytelser mot menneskeheten. Han er gjort ansvarlig for drap på flere hundre tusen som har mistet livet i Sudan, ikke minst i Darfur.
Jeg har med egne øyne sett konsekvensene av hans imperialistiske styresett, både rettet mot befolkningen i Sør-Sudan og mot interne flyktninger som hadde slått seg ned rundt hovedstaden Khartoum. Noen av de leirene jeg besøkte er blant de mest trøstesløse minnene jeg har. Og da har jeg sammenligningsgrunnlag fra slum mange steder i verden. Det er bare de mest kyniske lederne som kan overlate mennesker til å leve under slike forhold.

Presidenten vil neppe bli arrestert i eget land. Der har han foreløpig kontrollen. Men etter beslutningen i Haag vil han ikke kunne forlate landet uten å risikere at rettsmyndigheter pågriper han andre steder. Det finnes nok land som ikke vil røre presidenten fordi verden består av mange slags vanhellige allianser.

Men al-Bashir vil få innskrenket sin bevegelsesfrihet kraftig. Han vil for eksempel ikke kunne delta i FN-møter i New York. Alle land som vil ha forbindelse med det internasjonale rettssystemet eller ønsker å beholde et normalt diplomatisk forhold til land som er forpliktet på dette, vil ikke kunne la presidenten besøke dem.

Dette vil naturligvis etter hvert også få konsekvenser for Sudan. Landet kan ikke i lengden ha en president som verdenssamfunnet har stemplet som en storforbryter og som må stå til ansvar for sine ugjerninger.
Kampen for menneskerettighetene blir styrket av at verdenssamfunnet på denne måten gir tydelig beskjed: Maktpersoner som rammer uskyldige mennesker så massivt som Omar al-Bashir har gitt ordre til, skal ikke kunne gjemme seg bak erklæringer om at dette er "indre anliggender". Det angår alle andre at kvinner og barn og menn blir tatt av dage fordi noen har slike mål med sine trakasseringer og grov vold. De vil bli forfulgt, påført håndjern og ført fram foran dommere som er forpliktet på internasjonal rett og få sin rettmessige straff.

Ofrene fortjener det. De pårørende fortjener det. Og rettstilstanden i verden krever det. Den har innhentet etter hvert mange som har måttet gå i skjul for det de har gjort. Nestemann bør være den serbiske generalen Mladic som sto for massakren i Sebrenica.
Arrestordren fra Haag er en oppløftende nyhet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar