10. mars 2009

Kunsten skal henge i kirken

Det har vakt stor oppmerksomhet at et maleri av Lucas Cranach d.e. er stjålet fra Larvik kirke. Det henger vel sammen med maleriets verdi, taksert til anslagsvis 20 millioner kroner. Men oppstyret henger også sammen med at kirker nå ser ut til å bli en mer aktiv arena for organisert kriminalitet.

Direktør ved Kulturhistorisk Museum ved Universitetet i Oslo, Egil Mikkelsen, har uttalt at kunsten henger best på museer, i hver fall den som har så stor verdi. Det er ingen tvil om at der blir kunsten forholdsvis godt sikret, og fagfolk ser etter at den blir bevart for ettertiden. Mikkelsen har sikkert også mange andre gode argumenter.

Likevel er jeg ikke enig.

Kirkekunsten henger på kirkens vegger, ikke bare av kunsthistoriske grunner. Den er der ikke bare til beskuelse for et publikum. Den er malt og hengt opp også for å forkynne. Den skal oppbygge menigheten, vekke til ettertanke, understreke ledd i liturgien, gi bilder til bibeltekstene.

Dette har kirkekunsten gjort gjennom århundrene. Ikonene i øst er kanskje de mest rendyrkede eksemplene på en slik funksjon. Men de store mesterne i Roma, Firenze og Venezia malte også for å ære Gud og gi menigheten en dimensjon i tillegg til tekstlesing, preken, bønn og salmesang. Kirkerommet skal møte hele mennesket med alle dets sanser.

Kravene om å sikre kirkekunsten bedre bør selvsagt gjennomføres så langt budsjetter og tekniske muligheter tillater. Men det er å ta tingene ut av sin sammenheng å låse den inne eller flytte den på museum - for sikkerhets skyld. Kunsten hører hjemme i gudstjenesterommet. Så får det heller våge seg om ikke den voktes og sikres så forsvarlig som den burde.

Mange ønsker tvert om flere åpne kirker. Vi ønsker at de skal tas i bruk de fleste av ukens dager til gudstjenester, bønn, konserter og andre samlinger. Og kunsten skal være der tvers gjennom alt liv som utfolder seg i kirkerommet.

Nei, skaff gjerne alarm og tekniske tryggingsfasiliteter til verdifull kunst, men verdien faller dersom den ikke tjener sitt formål. "La de små barn komme til meg", heter maleriet som ble stjålet. Det er mange i Larvik menighet som har fått en opplevelse gjennom det. Måtte maleriet komme tilbake til der det hører hjemme!