9. oktober 2010

De er sure i Måløy

Fredspristildelingen til den opposisjonelle Liu Xiaobo har bidratt til å rette søkelyset mot menneskerettighetenes kår i Kina. Men jommen har også norske fiskeeksportører avslørt sine holdninger. Fiskebaroner i Måløy er kritiske til Nobelkomiteens avgjørelse. Den kan hindre fremtidig eksport av torsk og laks til de kinesiske markeder. Nobelkomiteen skal ikke drive med ”storpoltikk” på denne måten, sier de.

Vi kjenner lusa på gangen.

Dette er folk som trolig kunne ha ofret bestemora si for å sikre en markedsandel. Menneskerettigheter hører hjemme i festtaler på 17. mai og ved skoleavslutninger,virker det som. Men ikke når pengene står på spill.

Det beste ved uttalelsene fra Måløy er at eksportørene tør si det høyt. For da fremstår de tydelig med sin doble moral. Vi som bor her i landet skal ha frihet til å ytre oss og organisere oss og oppleve rettssikkerhet. Men prisen skal ikke gå til en modig forfatter i Beijing som krever det samme for over en milliard landsmenn. Da står noen fangster torsk og lyr på spill som var ment for kinesiske bord og tapt fortjeneste for norske oppkjøpere.

Det er tankevekkende at de tør si det. Uten å skjemmes.

Torbjørn Jagland og hans Nobelkomite har også i år vakt oppmerksomhet. Det er i og for seg ikke viktig. Men når dette sender bølger gjennnom verdens medier til fordel for menneskerettighetene i Kina, har han gjort undertrykte kinesere en tjeneste – i hvert fall forhåpentlig på lengre sikt. Da spiller det ingen rolle at den norske ambassadøren i Beijing blir kalt inn på teppet og kinesiske myndigheter truet med politiske represalier.

Så er det å håpe at andre innen fiskeindustrien har vett til å ta avstand fra kolleger i Måløy som er sure fordi de risikerer å tape penger etter Nobel-tildelingen. Vi må sannelig risikere følgene av at vi fortsatt klarer å sette standarden for en framvoksende stormakt som utvilsomt har klart å løfte millioner ut av fattigdom. De bryter fortsatt viktige prinsipper for rettssikkerhet og sensurerer bort nyheter slik at 1,3 milliarder kinesere står uten kunnskap om de viktige ting som skjer.
Kinesiske myndigheter blokkerte CNN da nyheten om vinneren av fredsprisen ble kjent.

Det er utrolig at de tør når de ønsker å være med i det gode internasjonale selskapet.