17. februar 2009

Bare "de evige ting"?

I dag har kirkeledere gått i demonstrasjonstog gjennom Oslos snøfylte gater. Det skjer ikke ofte og vekker derfor oppsikt. Tema var vern om skaperverket, nærmere bestemt krav om en femårig tenkepause før man eventuelt bestemmer seg for oljeleting i nord.

Jeg stiller meg bak et slikt krav fordi det er riktig å tenke seg godt om før man setter igang med det som kan bli irreversible vågestykker for å få opp det svarte gullet i sårbare naturområder.

Men det er ikke dette jeg vil kommentere nå. Jeg undrer meg over noen av reaksjonene mot at kirkens folk tar gatene i bruk for å si ifra. De hardeste reaksjonene kommer fra Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet. Og noen av dem er direkte pinlige.

AP-folk som appellerer til masseutmeldelse av kirken fordi den ber folk om å tenke seg om, karakteriserer seg selv. Og FrP-representanter som frakjenner kirken dens sosialetiske mandat har kanskje glemt at det var med slik argumentasjon nazimyndighetene møtte kirken da biskoper og prester nedla sine embeter i protest mot den tyske okkupasjonen. Kirkens ledere ble av Quisling bedt om å holde seg til "de evige ting". Fingrene fra det politiske fatet!

Selvsagt skal enhver kunne kritisere innholdet i kirkens sosialetiske utspill. De skal kunne etterprøves både når det gjelder fakta og etisk analyse. Det er lov å utfordre kirken om hva som kan skje med Nordlands befolkning dersom eventuell olje ikke blir pumpet opp og avfolkningen fortsetter. Naturligvis.

Men å frakjenne kirken rett til å heve en profetisk og kritisk røst i en tid med livstruende klimaendringer er tankevekkende. Det er i beste fall et billig politisk trick. Det er ikke et hakk bedre enn å gjøre forsøk på å stanse forfattere, journalister eller hvilken som helst folkebevegelse som måtte ha en liknende advarsel.

Kirken blir anklaget for å være mest opptatt av samliv og sex. Ikke helt uten grunn. Men de har fulgt dårlig med i timen som ikke har fått med seg at kirken - også Den norske - har hatt skarpe uttalelser om natur, fattigdom, undertrykkelse, urettferdighet og terrorbalanse. Ikke bare uttalelser, men et bredt diakonalt engasjement over hele kloden. Det finnes en forholdsvis rikholdig historie bak dagens demonstrasjon gjennom Oslos gater mot Stortinget.

Nei AP og FrP, dere kan slåss for naturinngrep som skal redde den økonomiske bunnlinjen. Men å be kirken om utelukkende å holde seg til "de evige ting" i sakrale rom, tyder på lite nærkontakt med en bibel som damper av realisme om livet på jorden og en troen på en høy himmel.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar